STIRI

Red Friday & New Events

Salutare,

Pentru ca la altii, Black Friday dureaza si mai mult de o luna iar vinurile noastre in sezonu

Cititi mai mult ...

Bistro Toulouse, partener nou

Salutare,

Dupa terasa Gradina de vara Boema, am deschis o colaborare cu Bistro Toulouse din Piata Unirii

Cititi mai mult ...
1 2 3 4 5

vinuri noi in stoc

banner vindevie natural wine

ciocolata vin pachete cadou

new baby wine vindevie

 

asocieri culinare vindevie

parteneriat

 

 

 

 

recomandari choco wine vindevie

#WineNot, Recomandari de Paște


recomandari paste vindevie

 

Din punct de vedere culinar, sarbatoarea de Paște este pentru majoritatea dintre noi si primul contact serios cu anotimpul verde (mai devreme sau mai tarziu in functie de data Paștelui stabilita in fiecare an). Verde, adica primele legume de sezon (ceapa verde, ridiche, salata verde, spanac, etc) si diverse ierburi si frunze de cultura sau salbatice (leurda, loboda, stevie, etc). Dar asta este doar pentru a ne amagi putin ca mancam lejer si mai sanatos, carnivorii stiu foarte bine ca mielul reprezinta cel mai bine simbolul primaverii :)

 Vom incerca sa asociem multitudinea de preparate cu /fara carne, propunandu-va un vin ce nu doar sta langa ci  AJUTA sa petreceti Sarbatoarea intr-un mod gustativ  mai echilibrat.

 

Iata 7 sfaturi de Paște:


Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

blog asocieri vin porc

foto:bucataras.ro


Nu exista gurmand ce nu apreciaza porcul *

Cine isi mai aduce aminte ca inainte sa apara show-urile culinare la TV, existau tot felul de emisiuni pe subiect, (mai mult sau) mai putin interesante? Dar dintre ele, una era cu adevarat speciala: ''Bucataria lui Radu'', cu Radu Anton Roman.  Ok, nu are mai nimic in comun cu de ex. ''Master-Chef''  (apropo, cum ar fi fost daca ar fi fost emsiunea  ca el drept unul din jurati? :) ). Cu siguranta este superioara pentru simplul fapt de a-i vedea pe Radu si Florin Busuioc stand la masa: unul povesteste iar celalalt bea si infuleca de zor. Imagine de nesters din mintea oricarui muritor, d-apoi celor gurmanzi :)

Cateva reguli de asociere a carnii de porc cu vin:


Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

 

asocieri culinare vindevie

 

 

Ciorba de burta? Omleta cu ciuperci si cartofi prajiti?

Friptura de purcel la tava sau ceafa la gratar? Rizotto cremos cu parmezan?

Papanasi cu dulceata de soc? Tarta cu lamaie? Brownie cu ciocolata neagra?

 

Indiferent ca esti acasa si mancanci ceva simplu sau la restaurant cu un fel dichisit, vrem sa iti fie mai bine. De aceea, va pregatim pe blog recomandari de asocieri intre bucate si vin ; pe parcursul acestor ''episoade'', iti oferim sfaturi ce te pot ajuta in a-ti alege exact ceea ce credem ca se potriveste bucatelor tale sau sa iti ofere directii astfel ca tu sa hotarasti ce consideri ca ti se potriveste mai bine.

Poti interveni si ne spune daca esti de acord (sau nu) cu recomandarile noastre, sa ne trimiti felurile tale de mancare preferate sau ce ai vrea sa mai asociem. Suntem deschisi la conversatii

De ce sa consumi vin si nu altceva la masa? Iata 5 motive:

Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

Alba ca zapada

29.07.2015 15:40

 

premium white wine blog vindevie

premium white wine blog vindevie 

www.notorious-rob.com                                                                                                                                                                              iubesteinghetata.ro

 

 

Napoca White. Ca și Snow White. Adică nu, că nu au aceeați vârstă. Ori puritate. Nu e o mare brânză de înghețată, dar o știu de prin '99 și-mi plăcea, fără să cunosc mare lucru din ce înseamnă gustul bun; sau nu-mi puneam problema. Îmi aduc perfect aminte că era din gama premium, dar de ceva timp cred tare că s-a schimbat, și în rau. Ok, și dacă sunt multe mărci românești ce pornesc bine și apoi se strică, de ce le mai cumpărăm?

premium white wine blog vindeviepinterest.com

Ea e problema

La fiecare 2-3 luni, mă simt tras în țeapă. Chiar pe bățul ăla. Pofta și memoria mă prostesc să o mai încerc. E la fel și la Mc'Donalds, ți-e pofta dar îți pare rău după ce ieși. Diferența e că la Mc' nu s-a schimbat nimic, dintotdeauna a fost la fel. Bravo lor.

Gustul de margarină din Napoca White parcă nu era așa pronunțat, acum dă impresia că mestec parchet. Ba nu-l mestec că se topește! E ciudat, știi că nu mai e la fel dar tot încerci. Nostalgie idioată sau speranța că o sa revină la ce a fost? Pe naiba, acum știu perfect că e mult mai rea ca atunci, dar mănânc pentru că dorința de îngurgitare e deasupra rațiunii. Raportul pe care îl avem cu ceea ce punem în gură e complicat.


premium white wine blog vindevie

disney.wikia.com


Si dacă sunt eu ăla schimbat?

E bine atunci. Înseamnă că nu a fost niciodată premium iar aditivii erau la fel de prezenți.

Cel dintâi sosit pe piața e în avantaj: bun-rău, el stabilește direcția, standardul. Când eram copil, înghețata Polar era ceva inimaginabil de bun. Am făcut greșeala să o gust recent chiar în varianta originală, dar rațiunea a revenit și a stabilit clar să nu o mai fac pentru că îmi stric aminitirile copilariei fericite. Noroc ca firma te liniștește, pe napolact.ro găsești : ''La urma urmei, decât să faci un lucru prost, mai bine nu îl faci deloc, iar noi îl facem de fiecare dată, la fel de constiincioși și pasionați''

Right. Daca premium-ul de atunci e ieftin-ul de azi, m-am săturat de întoarcerea în trecutul acela când era mai bine. E o tâmpenie, acum e cel mai bine. Așa că turnați-vă un pahar de vin :)

 

premium white wine blog vindevie

                                                                                                          regiunea Champagne, 2005

Poftă!

 

VB



Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

In luna iulie sunt putine sanse sa mai gasesti cirese in comert pentru ca sezonul e cam trecut; eventual cateva la tara, la cunostinte si mai degraba din cele negre (delicios) amarui sau cateva rosii supracoapte;  Oridecare ar fi, nu ratati ocazia de a pregati o reteta suculenta ca aceasta de mai jos!

cireasa vindevie blog

Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

Ce e mai bun pentru slabit!

07.07.2015 10:24

Fiecare o data in viata a fost izbit in mod memorabil de un preparat, un fel de mancare, de un complex de arome ce l-au marcat;  cand nu mai reusesti sa dai de el, iti doresti sa il pregatesti tu insuti

Desi este incetatenita varianta cocosului pregatit in vin rosu, pt noi e net superioara a variantei cu un vin alb sec. O declinare e aceea cu un ''vin jaune'', vin alb sec din regiunea viticola Jura, Vestul Frantei din struguri Savagnin sau Chardonnay. Daca nu aveti, folositi unul destul de alcoolizat, cu multa aciditate (prospetime) si cu usoare note oxidative, provenind de la o maturare mai lunga. Insa in nici un caz nu folositi un vin oxidat sau de calitate proasta pentru ca se va resimti in final si e pacat.

 cocos cu vin vindevie

Aveti nevoie de :

Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

 ''Tajine'' este un vas din ceramica, de origini nord-africane, cu un capac inalt special construit pentru a coacere indelunga. Este sinonom deci cu gusturi puternice, cu legume si carnuri confiate, cu arome variate. In acelasi timp tajinul e mai ales egal cu ideea de caldura familiala si de intimitate, nu?

Retetele ''clasice'' sunt aproape invariabil pe baza de carne de miel; cum insa ''porcul a murit'' si suntem inca sub influenta acestuia si al derivatelor din el, ne-am propus sa punem la incercare Vendemia 2010 (ultimele sticle din acest an, trecand apoi pe 2012) cu un muschi de porc crescut fara hormoni si ciuperci de padure.

 

tajine vendemia vindevie

Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

Pentru ca de Sarbatori am exagerat  (da, toti) cu mancatul, o trecere spre ''normalitate'' nu strica.

Si pentru a nu o face prea brusc si cadea in depresie, cel putin in ianuarie uitati putin de carnuri, carnati si sunci afumate si incercati marea!  Puteti merge pe ideea de peste afumat in salate: hering, somon sau macrou afumat (sau marinat); adaugati radacinoase de sezon, cu o vinegreta de ulei de rapita presat la rece si otet de Jerex sau de Modena si sunteti salvati. Nu de kilograme sau nu dintr-o data dar macar de gustul pacatului de Craciun :)

Mai exista variantele de detoxifiere ''şoc'' in genul cura de zeama de varza, a manca un singur fel de produs timp de o saptamana...dar la acelea nu ne bagam :)

De data asta am mers pe fructe de mare sotate, cu 2 catei de usturoi si patrunjel propaspat si cu un vin proaspat, racoritor ce tine piept la asa arome. Pentru cei ce nu au incercat inca  este excelent in gust si nu e nevoie de mai mult de 15 min de stat in bucatarie!

calamar vindevie

Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

Exista mai multe visuri si nazuinte ale unui gourmand; printre altele,  ar fi sa manance in anumite restaurante celebre din lumea intreaga dar si sa gateasca in aer liber, intr-un format mare, familial, un preparat special (da' special!)  pentru a-l imparti cu cei dragi.

In cazul de fata, trecerea repetata pe langa fratii nostri producatori de alamuri si ceaune, a trezit o dorinta subita de a infierbanta pamantul cu un foc strasnic si a-l incinge cu produse de calitate. I am putea spune gulash dar findca nu exista o reteta si o definitie standard ii zicem: ''mix de carnuri la ceaun''!

Cu o mica echipa langa, am cautat sa punem pret pe calitatea materiei prime si sa o respectam, in timp ce timpul nu era o problema tinand cont ca vremea era superba pt inceput de toamna. Asa ca, legumele provin doar din gradina familiei (nestropite), iar mixul de carnuri (3) cumparate local: iedul crescut pe pamantul vecin iar cea de la vitel si coasta de porc de la animale din regiune.

Timp de lucru: aprox 8h

picnic vindevie

Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

Aaaaardeeee!

17.09.2013 07:35

Rigatoni à la arrabiata, Parmeggiano Regiano (30 luni) si Vendemia 2010

 

Cu ceva ani in urma, in luna septembrie, la Costinesti, am avut placerea sa gust cele mai bune paste à l'arrabiata. Pfuuu, ce gust, ce arome si cum m-au marcat!!! Intense, crocante si picante doar cat trebuie pe final.

OK, si ce?  nimic mai simplu sa arunci cateva paste  in apa clocotita, sa pui niste rosii si ardei iute, sa le amesteci si gata! eh, lucrurile simple sunt si cele mai complicate - si nu eu am zis-o-   Ca si pizza, e tot mai greu (daca nu imposibil) sa gasesti paste de calitate astazi (restaurant, pizzerie, bistro-uri..) Si imi asum spusele. Chiar daca si gustul (meu) a mai evoluat, sunt sigur ca e vorba de o delasare in calitate, in schimbul profitului. Si ce e mai rau, e ca adeseori, produsele de calitate sunt la acelasi pret cu celelalte, doar ca trebuie sa le cauti putin si sa faci putin efort in a te informa si a deschide ochii.

  Varianta pe care v-o propun e asta:

vindevie arrabiata

Rigatoni à la arrabiata, Parmeggiano Regiano (30 luni) si Vendemia 2010

- See more at: http://www.vin-de-vie.ro/blog/cat/slow-food/post/rigatoni-arrabiata/#sthash.CSbI4r21.dpuf
Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

Intoarce-te! Gust bun.

11.09.2013 08:25

Tarta Tatin de vara, inghetata veritabila de vanilie si Coup d'Eclat roze 2011

 

Cand inca mai e vara, trebuiesc folosite fructele de sezon. Si ca sa mai schimbam putin de strudele si placinte, ne-am gandit la o tarta: ''tarte tatin'' sau ''tarta intoarsa''. Un clasic al patiseriei franceze, dar globalizat acum. Avantajul la aceasta reteta, e ca fructele le simti din plin, sunt caramelizate si aluatul este in mica cantitate si se topeste in gura. Totul.

Reteta originala recomanda ca, in momentul degustarii, tarta sa o acompaniem cu smantana groasa. Mai nou, s-a raspindit combinatia cu inghetata de vanilie naturala. Noi am zis ca le incercam pe ambele, si ca sa mearga mai cu pofta si usurinta pe gat in jos, am pus si un roze langa. Si nu orice fel de roze, ci unul delicat, fin, fructuos si cu o aciditate puternica, pt ca altfel nu tine piept zaharului din tarta!

vindevie tarta tatin

Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

Yes we can!

29.08.2013 06:58

Pizza cu faina de ovaz, dovlecei crocanti si Terra Vitis 2011

 

Yes we can!

sau altfel spus in loc sa mananci si sa bei mediocru in oras mai bine o faci ca lumea acasa.

Un local (bistro, restaurant) trebuie sa-ti ofere o experienta gustativa mai buna decat cea pe care o poti avea acasa, ca de aceea iesi in oras si de aceea pleci in calatorii. Asta e un lucru ce l-am invatat prin facultate. Daca nu, n-are rost sa incurajezi localurile respective sa continue; si tu, mai bine te delectezi in casa. E nevoie de ceva vointa, putina indemanare si materii prime de calitate (minima).

Sunt un mare fan al unei pizze bine facute. Si pe cat sunt de amator, pe atat gasesc inexplicabil, ca nu reusesc sa gust in Cluj una de o calitate superioara celei pregatite acasa. Nu vreau cine stie ce, ci un aluat subtire, crocant, o mozzarela de calitate, un sos de rosii de sezon si un ulei de masline mediu. Am incercat o gramada localurile ce se lauda cu ''best pizza'', nici una m-a convins. Cand nu era aluatul sfaramicios (probabil congelat), mozzarella era amestecata cu alte branzeturi cleioase; si adesea legumele n-aveau gust.

hmm; oare ''best pizza in town'' e cumva acasa? Pana la proba contrarie, asa se pare :) !

 

pizza vindevie

Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

Humus cu farmec

21.07.2013 11:30

Humus home-made cu  Charmille 2011 

 

Pe timp calduros trebuie mancaruri (cat mai) usoare, adesea reci. Desi se spune ca band fierbinte te racoresti (prin ingurgitare de alimente fierbinti corpul se incalzeste -  transpiri- si, scurt spus -te racoresti), nu stiu de ce dar parca pe pielea mea nu mi s-a parut ca functioneaza. Deci cand e cald, beau si mananc..rece!

 

humus vindevie

Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

1 ou, 1 vin

21.07.2013 05:21

Oua poché, salata de cartofi de tara, masline si parmeggiano cu Brin de Temps 2010

Din ciclul retetelor simple de facut, dar puternice in gust. Oua poché cu salata de cartofi de tara, masline kalamata si parmezan/cas maturat.

Totul acompaniat de un vin puternic (gust, culoare, complexitate..), Brin de Temps 2010

Cam orice mare chef de bucatarie, poseda cate o reteta proprie cu un ou de gaina, pregatindu-l in diferite feluri. Fascinatia pentru acest produs, aparent banal, este data probabil de gustul si texturile diferite pe care oul le ofera,  simplitatea acestuia si nu in ultimul rand usurinta de a-l avea:  in orice moment, exista cateva oua in frigiderul fiecaruia.

Departe insa ideea de a ne lua la tranta cu vreun chef sau a reface vreo reteta. Nu, este vorba o propunere proprie, adaptata, a unei modalitati clasice de a pregati oul de gaina: ''poché''  sau echivalentul coptului cateva minute in apa clocotita. Nu ai tot timpul o sticla buna de vin in camara, dar intotdeauna gasesti cateva produse ratacite,pierdute, care daca sunt de calitate, pot da rezultate neasteptat de gustoase.

vindevie brin ou

Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

slow Chocolat

16.05.2013 08:33

Feuilletage cu ciocolata neagra, crema de ciocolata, coriandru si Blanc de la Mariée 2011

 

Am zis ca sa pregatim si treburi mai serioase:un mille-feuille mai special;  de ciocolata neagra, cu o crema de ciocolata neagra si coriandru.

reteta e complexa (vreo 10 h cu totul! ) si completa in gust -asta probabil se si vede.  Acest desert  se imbina perfect cu un vin....alb sec, desi poate mai putin intalnit acesta potrivire! Am invatat sa incercam ciocolata neagra cu vinuri albe, puternic  aromate prin intermediul unui workshop al Isabellei Legeron MW, la RAW 13.

Daca in majoritatea cazurilor, retetele sunt inspirate sau adaptate din carti, timpuri, locuri... aici vorbim de reteta originala: ''Patisserie - l'ultime référence'' a lui Christophe Felder

slow...chocolat

Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl

Crochete de conopida, urzici de ''Florii'' si Bourboulenc 2011


De Florii, am cules şi pregătit ultimele urzici tinere. "Ultimele" deoarece tradiţia populară spune că, după Sf. Gheorghe, urzicile devin prea bătrâne pentru a mai fi consumate. Asadar:

 

bourboulenc vindevie slow food


Read More
0 Comments | Posted in slow FOOD By VindeVie Srl