#WineNot, Recomandari de Paște

recomandari paste vindevie


Din punct de vedere culinar, sarbatoarea de Paște este pentru majoritatea dintre noi si primul contact serios cu anotimpul verde (mai devreme sau mai tarziu in functie de data Paștelui stabilita in fiecare an). Verde, adica primele legume de sezon (ceapa verde, ridiche, salata verde, spanac, etc) si diverse ierburi si frunze de cultura sau salbatice (leurda, loboda, stevie, etc). Dar asta este doar pentru a ne amagi putin ca mancam lejer si mai sanatos, carnivorii stiu foarte bine ca mielul reprezinta cel mai bine simbolul primaverii :)

  Vom incerca sa asociem multitudinea de preparate cu /fara carne, propunandu-va un vin ce nu doar sta langa ci  AJUTA sa petreceti Sarbatoarea intr-un mod gustativ  mai echilibrat.

 

Iata 7 sfaturi de Paște:

           1. SIMPLITATE. La Craciun ne place sa impresionam cu o sticla de efect, acum nu mai e asa nevoie: puteti alege un vin complex cum unul pur si nevinovat; daca nu are defecte, si vinul de casa (acela din familie) poate fi o alegere buna

          2. OUL SI BULELE! Fie ca ciocnim un ou (si deci fiert tare), in antreu moale (pochat) sau...din ciocolata, alegeti pentru sprijin un spumant/champagne brut

           3. VARA NU E CA IARNA: profitati ca au aparut verdeturile si gustati (si) din ele langa un alb proaspat

           4. ACIDITATE, ACIDITATE, ACIDITATE: intotdeauna la mesele pline, bogate, vinurile cu aciditate (prospetime) ridicata, au rol de sustinere (corp) si refresh

           5. Paște NOU = VIN VECHI/MATUR: o ocazie excelenta sa scoti vinurile pe care le tii in beci; putine carnuri se asociaza mai bine cu un vin rosu invechit decat cu un miel bun la tava

            6. FARA FRICA. Vedem vinuri cu un procent vol. de alcool tot mai ridicat (din Sudul si Sud-Estul Romaniei, tarile din spatiul mediteraneean..) dar ele sunt perfecte acum: caldurile inca nu au venit iar daca sunt echilibrate, stau foarte bine in pahar la mesele pascale

            7. NU DOAR ROSU. E clar ca vinul rosu isi are locul lui la masa de Paște insa un vin alb corpolent sau un rose ceva mai puternic pot fi alternative celor ce doresc sa alterneze culorile

 

Antreuri

 

       - pentru drob incercati daca aveti ocazia un orange wine, a inceput sa fie produs si in Romania sau cautati unul din Georgia, Centrul Europei; daca nu, un alb oxidativ din Chardonnay sau un rosu light, slab alcoolizat

       - ciorba de miel sta foarte bine langa un vin alb plin nebaricat, din Nordul Spaniei, Burgundia, Jura, Valea Loirei sau Nordul Romaniei (Satu Mare)

        - o ciorba de verdeturi de sezon cu branza rasa deasupra ar aduce cu multa bucurie langa un Sauvignon Blanc proaspat, nebaricat

        - pentru cei nu mananca carne/miel si au dreptul la o rulada de spanac sau o salata de cruditati, un Riesling german, un Gruner Veltliner sau o Feteasca Alba vor fi cel putin ok

 

Mielul

Pentru ca simbolul Sarbatorii este pregatirea lui in fel si chip, nu trebuie ratata o friptura coapta indelung la tava. Calitatea carnii acestuia fiind inca foarte buna in Romania (putin sanse sa mancati dintr-un miel din Noua Zeelanda, mai slab in arome), luati in calcul dulceata superba si textura carnii ce se topeste in gura. Acum e momentul sa scoateti vinul rosu ce se preteaza foarte bine:

        - Merlot-ul si Cabernet-ul Sauvignon din zona Bordeaux-ului putin invechite sunt ideale

       - cupajele condimentate de Syrah cu Grenache din Valea Rhone-ului, Tempranillo spaniol, Sangiovese italian, Zinfandel american sau Malbecul argentinian sau frantuzesc ar condimenta suficient de mult in plus; si pentru amatori e ocazia sa reguste din vinurile ceva mai alcoolizate

        - Feteasca Neagra de Beltiug ati ridica-o in slavi 

       - o ocazie excelenta e sa puneti acum langa friptura un muștar de caracter (hindus sau azteca, cu cacao) de Doamne Ferește: veti primi impulsuri gustative de cea mai buna calitate

Pentru cei nu suporta carnea de miel dar primesc friptura de porc sau dintr-o pasare zburatoare, un vin rosu light din Pinot Noir sau Cabernet Franc din zone racoroase ar trebui sa-i impace suficient de bine

Pentru vegetarieni, recomandam un vin alb plin de caracter, pentru a-i scoate din izolare :)

 

Deserturile

        - pasca cu branza (fara ciocolata) sta bine langa un vin alb cu putin zahar rezidual (nefermentat) sau un alb sec ceva mai aromat din Muscat, Feteasca Regala..Daca va permiteti, un ''vin de paie'' (straw wine) ar face minuni

        - pentru pasca cu ciocolata sau alte deserturi cu cacao aduceti un vin de lichior (Porto, Madeira, Malaga etc);

        - cu o felie de cozonacul puteti termina cu vinul rosu puternic si alcoolizat ramas de la miel sau cere de ce nu un macerat de casa (visinata, afinata, etc)

        - pentru familiile ce s-au lansat bine la gatit si pun pe masa si alte deserturi, recomandam sa scoata din beci si o tarie (brandy, coniac) pentru a ajuta stomacurile la digestie